By ogień płonął z należytą mocą – rozpałka do grilla

Wiosenno-letni wypoczynek przy rozpalonym grillu to zajęcie z całkowitą czyli stu procentową pewnością przyjemne, szczególnie gdy posiada się do dyspozycji kawałek działki lub ogrodu. Najbardziej istotnym elementem przy tego rodzaju okazjach będzie ze stuprocentową pewnością brykiet, jednak powinniśmy posiadać również coś, co umożliwi nam go należycie rozpalić. Dopiero wówczas możemy przejść do wyłożenia na ruszt wszelkiego rodzaju pożywienia.

Jednakże węgiel zwykłymi sposobami rozpalić jest na pewno bardzo trudno. Kawałek gazety czy liście nie wystarczą. Najodpowiedniejsza w takich przypadkach będzie rzecz jasna rozpałka do grilla. Dopiero ona jest w stanie osiągnąć odpowiednią temperaturę, niezbędną do podpalenia brykietu. Jej rodzajów jest wiele. Chyba w ogromnej liczbie przypadków stosowana jest w postaci płynu. Można w bardzo łatwy sposób go rozprowadzić, tak ażeby objął dużą powierzchnię. W kolejnej kolejności wystarczająca jest niewielka ilość ognia i sprawa załatwiona.

Podpałka dostępna jest także w postaci kostek albo bloczków stworzonych ze specjalnych, łatwopalnych materiałów. Powinno się ułamać odpowiednią liczbę fragmentów, a następnie równomiernie rozłożyć na całej powierzchni grilla i podpalić. Jest to rozwiązanie nieco gorsze niż w sytuacji płynu, ponieważ materiał ten ciężej odpowiednio rozpalić, szczególnie kiedy panują niesprzyjające warunki atmosferyczne. Ichniejszym dużą zaletą jest jednak niższa cena i większa dostępność. Nie wszystkie sklepu bowiem mają w swej katalogu usług/produktów rozpałkę w postaci płynnej. Tego typu produktu powinno się oczywiście używać z zachowaniem odpowiednich środków bezpieczeństwa, by nie doszło do niekontrolowanych sytuacji.