Jak dbać o bezpieczeństwo żywności – systemy HACCP i GHP

W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak też sprawdza zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.

Przestrzeganie zasad tego systemu tyczy się wszystkich zakładów gastronomicznych, jak również firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co powinno się mieć świadomość tego?
Głównie należy zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, aby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak także doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wykonywane są także na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają również pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Ponadto, HACCP Hel prowadzi też szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest wspaniała praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to zbiór wszystkich działań, które muszą być podjęte, aby warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały bardzo dobry poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.

Więcej: HACCP Władysławowo.